Який зволожувач повітря вибрати? Поради фахівців

Автор запису
Опубліковано 24 лют 2016
8 хв читання
0 коментарів
1799
0 / 5
Зміст
  1. Для чого потрібні зволожувачі повітря?
  2. Типи зволожувачів повітря
    1. Ультразвуковий зволожувач повітря
    2. Традиційні зволожувачі або зволожувачі холодної пари
    3. Мийки повітря
    4. Парові зволожувачі (парогенератори)
    5. Зволожувачі розпилювального типу (атомайзери).
    6. Очищувач повітря зі зволоженням
Зволожувач повітря

Комфортна відносна вологість повітря для людини становить 40-60%. У закритому приміщенні влітку вологості повітря цілком достатньо, а ось взимку з початком опалювального сезону вона різко падає.

Для чого потрібні зволожувачі повітря?

Як відомо, організм людини на 80% складається з рідини. Коли вологи у приміщенні недостатньо, то вона починає випаровуватися з організму. Якщо ви швидко втомлюєтеся, перебуваючи в приміщенні, з ранку завжди сухість в ротовій порожнині і на губах, сильно втомлюються очі, активуються різного роду алергічні реакції – значить вологість в приміщенні недостатня. Для вирішення цієї проблеми передбачені спеціальні пристрої – зволожувачі повітря. Побутові зволожувачі повітря використовуються для підвищення вологості в окремому приміщенні, вони абсолютно безпечні, прості у використанні і не вимагають монтажу.

Низька вологість повітря (20% і нижче) викликає дискомфорт, сприяє пересиханню слизових оболонок, шкіри, збільшується ймовірність захворювання респіраторними інфекціями, грипом. Ефективним засобом підтримання потрібного рівня вологості є зволожувач повітря.

Існують різні види зволожувачів повітря, кожен з яких має свій механізм зволоження.

Допомогти вибрати якісний зволожувач?

Типи зволожувачів повітря

Ультразвуковий зволожувач повітря

наприклад, Boneco 7135

Зволожувач повітря Boneco

Найсучаснішими є ультразвукові зволожувачі повітря. Принцип дії заснований на розпиленні води на спеціальній пластині, яка вібрує з ультразвуковою частотою і перетворює воду на пару при кімнатній температурі. Вода, яка міститься в резервуарі, розбивається на мікрочастинки за допомогою ультразвукового коливання мембрани, після чого повітря проходить через резервуар. При цьому створюється легкий туман і повітря легко зволожується.

Цей тип зволожувачів дозволяє досягати вологості у приміщенні до 100%. Вологість повітря задається за допомогою пульта управління. Недоліком даного типу зволожувачів є можливість появи мінерального нальоту при використанні жорсткої води. Дані пристрої використовуються для зволоження різного роду приміщень, можна використовувати як дитячі зволожувачі – вони абсолютно безпечні. При цьому в більшості ультразвукових зволожувачів використовується фільтр для очищення води і гігростат, який контролює вологість в приміщенні. Завдяки вбудованим датчикам вологості, зволожувачі подібного типу можуть підтримувати вологість на постійному рівні. Найпоширенішими ультразвуковими зволожувачами є пристрої під маркою Boneco. Класичним прикладом ультразвукових зволожувачів повітря є Boneco 7135.

Каталог увлажнителей

Традиційні зволожувачі або зволожувачі холодної пари

наприклад, Air-O-Swiss E2441

Зволожувач повітря Air-O-Swiss

Традиційні зволожувачі повітря використовують у своїй роботі спеціальний фільтр-випарник, через який проходить сухе повітря і зволожується. Ефективність традиційних зволожувачів повітря залежить від вологості в приміщенні – чим вища вологість, тим менша їх ефективність. Тобто традиційні зволожувачі дозволяють постійно підтримувати необхідну вологість. Основним недоліком традиційних зволожувачів повітря є те, що для них бажано використовувати дистильовану воду, так як при використанні звичайної води фільтр швидко забивається і його необхідно часто замінювати.

Принцип дії заснований на природному випаровуванні води. Зволожувач складається з ємності з водою, спеціального картриджа і вентилятора. Вода піднімається по капілярах картриджа, а вентилятор проганяє повітря крізь нього, зволожуючи. Як варіант, замість картриджа може використовуватися обертовий диск. Додатковою перевагою цього типу зволожувачів є очищення повітря, пил затримується картриджем. Основне середовище застосування – невеликі побутові приміщення. До традиційних зволожувачів повітря відносяться Air-O-Swiss E2441, Air-O-Swiss E2241 та подібні.

Мийки повітря

Мийка повітря

Робота мийок повітря базується на принципі випаровування води при кип'ятінні: вода закипає, внаслідок чого в приміщення потрапляє пар, який і зволожує повітря. Парові зволожувачі краще не використовувати як зволожувач для дитячої кімнати, оскільки у них висока температура вихідного пару. Крім того, дані агрегати мають істотні недоліки – високе споживання енергії, а також вони підвищують температуру в приміщенні, що не завжди потрібно. До таких пристроїв відноситься мийка повітря Air-O-Swiss 2055D.

Парові зволожувачі (парогенератори)

Принцип дії заснований на нагріванні води у спеціальній посудині до появи пари. Використовувати даний тип зволожувачів найкраще спільно разом із системою вентиляції – спеціальний паророзподілювач вбудовується в повітровід і зволожує повітря. За допомогою цього типу зволожувачів може бути досягнутий рівень вологості до 100%. Застосовується в побуті, офісних і виробничих будівлях для збільшення рівня відносної вологості повітря. Найпоширеніші пристрої – HygroMatik, Walter Meier.

Зволожувачі розпилювального типу (атомайзери).

Принцип дії заснований на дрібнодисперсному розпиленні води (розмір крапель 5-8 мкм). Розбризгана вода випаровується на невеликій відстані від зволожувача, підвищуючи рівень вологості повітря. Цей тип зволожувачів характеризується великою продуктивністю і використовується переважно у промисловості. Класичним зволожувачем-атомайзером є Defensor 505.

Очищувач повітря зі зволоженням

Очищувач повітря зі зволоженням

Особливим типом обладнання для зволоження повітря є очищувачі повітря з функцією зволоження. Як приклад, можна назвати фотокаталітичний очищувач повітря зі зволоженням Daikin MCK75J. Цей прилад ефективно очищає повітря від пилу, пуху, вовни тварин, пилку, бактерій, вірусів, формальдегіду, тютюнового диму, запахів. Вбудований зволожувач повітря має продуктивність до 600 мл/год, що забезпечує у приміщенні комфортний мікроклімат. 

Сьогодні у сучасних будинках використовується безліч техніки, без якої ми не можемо уявити своє життя. На жаль, велика кількість техніки, насамперед, кондиціонерів, при своїй роботі осушують повітря, що може призвести до дискомфорту людей, які знаходяться в приміщенні. Використовуючи зволожувачі повітря, ви забезпечите комфорт у власному будинку.

Хочете стати нашим партнером?

Залиште свої контакти і наш співробітник зв'яжеться з Вами найближчим часом


Відгуки і питання
Залишити відгук
Відгуки відсутні
Схожі статті
Інші рубрики