Система ОВіК: особливості систем опалення, вентиляції та кондиціювання

Автор запису
Опубліковано 17 лют 2016
Оновлено 15 тра 2023
16 хв читання
4 коментарі
4220
4.3 / 5
Зміст
  1. Що таке ОВіК
  2. Нормативні вимоги до систем ОВіК
  3. Особливості ОВіК для житлових та комерційних будівель
  4. Опалювальна система як елемент ОВіК
  5. Система вентиляції як складова проекту ОВіК
  6. Проєкт системи кондиціювання у складі ОВіК
  7. Необхідність комплексного підходу до системи ОВіК
  8. Можливі помилки при проєктуванні ОВіК
  9. FAQ
    1. Як регулюються опалення, вентиляція та кондиціювання у ДБН?
    2. Коли краще робити монтаж систем ОВіК?
    3. Чи є різниця між ОВіК таHVAC?
  10. Наші відеоогляди

За створення цілорічного комфортного мікроклімату в будинку відповідають декілька ключових систем, а саме: опалення, вентиляція та кондиціювання.

Дисгармонія у роботі даних систем може призвести до зайвих витрат не лише на реалізацію проєкту, а й на експлуатацію обладнання протягом багатьох років.

Система ОВК — це комплексне інженерне рішення, яке здивує вас своїм інноваційним підходом до організації енергоефективності житлоплощі.

Система ОВіК
Система ОВіК

Що таке ОВіК

Інженерне рішення ОВіК також відоме під англійською назвою HVAC (Опалення, вентиляція та кондиціонування). Система ОВК передбачає комплексний підхід до реалізації проєктних рішень систем опалення, вентиляції та кондиціювання.

Нормативні вимоги до систем ОВіК

В Україні нормативні вимоги до опалення, вентиляції та кондиціювання регламентуються ДБН В.2.5.-67 (Державні будівельні норми). Цей документ включає вимоги до об'єктів житлового призначення, промислових та комерційних будівель.

Особливості ОВіК для житлових та комерційних будівель

Завдяки тому, що комерційні та житлові об'єкти мають кардинально різне призначення, система ОВіК також відрізнятиметься.

1.Система опалення, вентиляції та кондиціювання повітря для промислової та комерційної індустрії.

Для промислових підприємств характерна велика кількість теплонадходжень внаслідок технічних процесів обладнання різного призначення, залежно від об'єкта. Ще однією вагомою проблемою є наявність шкідливих парів та аерозолів, які виділяються під час зварювальних, фарбувальних, деревообробних та інших процесів. Тому особлива увага приділяється системам вентиляції та очищення повітря, щоб створити оптимальні та безпечні умови для робітників та мінімізувати викид шкідливих речовин у навколишнє середовище.

Система кондиціювання для промислових об'єктів реалізується вкрай рідко, оскільки реалізація такої системи коштуватиме значних капіталовкладень, що не завжди раціонально.

Зовсім інший підхід, якщо справа стосується офісів, торгових центрів, кінотеатрів, ресторанів і т. д. У такому разі розглядається VRV-система.

Для опалення промислових та комерційних об'єктів використовуються повітряні системи опалення.

Система ОВіК в комерційних приміщеннях
Система ОВіК в комерційних приміщеннях

2.Опалення, вентиляція та кондиціювання для житлового будинку чи квартири.

Для реалізації комфортних умов у будинку кожна частина системи HVAC важлива.

Якщо помилитися з опалювальною системою, то з'явиться суттєвий дискомфорт у зимовий час.

Від наявності системи кондиціювання залежить рівень комфорту влітку.

Система вентиляції є незамінним елементом у сучасних будинках. Річ у тому, що сьогодні будівлі обладнані якісною теплоізоляцією. Мінімізація тепловтрат через стіни, стелю та склопакети робить будинок герметичним. Для забезпечення нормального повітрообміну критично необхідна вентиляційна система.

Також для найбільш інноваційних та енергоефективних систем опалення (таких як теплові насоси) наявність загальнообмінної вентиляції з рекуперацією є обов'язковою умовою, щоб реалізувати високий ККД (коефіцієнт корисної дії).

Замовте проєкт системи ОВіК

Щоб зрозуміти, як реалізується Система ОВК для різних об'єктів, пропонуємо порівняльну таблицю: 

Для промислового та комерційного секторуДля житлових об'єктів
Основною інженерною системою є вентиляція.Системи опалення, вентиляції та кондиціювання повітря однаково важливі.
Повітряне опалення.Опалення може реалізуватися з використанням різних типів пристроїв:тепловий насос;конденсаційний газовий котел;електрокотел і т. д.
Габаритні розміри системи. Це стосується перерізу повітроводів, а також обладнання. Оскільки для таких об'єктів характерна велика витрата повітря.Компактні розміри обладнання та систем трубопроводів (для опалення) та повітропроводів (для вентиляції).
Відсутність змінної витрати повітря в системі вентиляції.Система опалення працює з урахуванням параметрів зовнішнього повітря, проте плавне регулювання неможливе за рахунок великих потужностей системи.Гнучке регулювання потужності обладнання залежно від внутрішніх показників житла.VAV-система вентиляції здатна регулювати свою потужність, враховуючи кількість людей у ​​будинку чи квартирі. Це позитивно впливає на споживання енергоресурсів під час експлуатації системи.Сучасні системи опалення мають погодозалежне регулювання.
Для промисловості характерна наявність місцевих систем вентиляції, які встановлюються безпосередньо над робочим місцем чи верстатом. Це може бути витяжний і припливний пристрій.Задля реалізації загальнообмінної вентиляції використовується одна одиниця устаткування.
Допускаються різні схеми розподілу повітря, наприклад, подача повітря в нижній зоні, а відбір у верхній та інші.Повітря подається з верхньої точки до нижньої.
Можливий дисбаланс системи вентиляції (кількість припливного повітря ≠ кількості витяжної). Все залежить від робочих процесів, що протікають на об'єкті.Щоб уникнути "застійних зон", де відсутній рух повітря, необхідний баланс припливних та витяжних мас.
Для промислових об'єктів не використовується система кондиціювання. Для комерційних реалізується VRV-система.Для кондиціювання можливо кілька можливих варіантів:Спліт-система. (Один настінний кондиціонер або один канальний).Мультиспліт система. (Підключення різних або однакових внутрішніх блоків до одного зовнішнього).Тепловий насос (кілька фанкойлів).
Для промислового та комерційного сектору
  • Основною інженерною системою є вентиляція.
    Основною інженерною системою є вентиляція.
  • Повітряне опалення.
    Повітряне опалення.
  • Габаритні розміри системи. Це стосується перерізу повітроводів, а також обладнання. Оскільки для таких об'єктів характерна велика витрата повітря.
    Габаритні розміри системи. Це стосується перерізу повітроводів, а також обладнання. Оскільки для таких об'єктів характерна велика витрата повітря.
  • Відсутність змінної витрати повітря в системі вентиляції.Система опалення працює з урахуванням параметрів зовнішнього повітря, проте плавне регулювання неможливе за рахунок великих потужностей системи.
    Відсутність змінної витрати повітря в системі вентиляції.Система опалення працює з урахуванням параметрів зовнішнього повітря, проте плавне регулювання неможливе за рахунок великих потужностей системи.
  • Для промисловості характерна наявність місцевих систем вентиляції, які встановлюються безпосередньо над робочим місцем чи верстатом. Це може бути витяжний і припливний пристрій.
    Для промисловості характерна наявність місцевих систем вентиляції, які встановлюються безпосередньо над робочим місцем чи верстатом. Це може бути витяжний і припливний пристрій.
  • Допускаються різні схеми розподілу повітря, наприклад, подача повітря в нижній зоні, а відбір у верхній та інші.
    Допускаються різні схеми розподілу повітря, наприклад, подача повітря в нижній зоні, а відбір у верхній та інші.
  • Можливий дисбаланс системи вентиляції (кількість припливного повітря ≠ кількості витяжної). Все залежить від робочих процесів, що протікають на об'єкті.
    Можливий дисбаланс системи вентиляції (кількість припливного повітря ≠ кількості витяжної). Все залежить від робочих процесів, що протікають на об'єкті.
  • Для промислових об'єктів не використовується система кондиціювання. Для комерційних реалізується VRV-система.
    Для промислових об'єктів не використовується система кондиціювання. Для комерційних реалізується VRV-система.
Для житлових об'єктів
  • Основною інженерною системою є вентиляція.
    Системи опалення, вентиляції та кондиціювання повітря однаково важливі.
  • Повітряне опалення.
    Опалення може реалізуватися з використанням різних типів пристроїв:тепловий насос;конденсаційний газовий котел;електрокотел і т. д.
  • Габаритні розміри системи. Це стосується перерізу повітроводів, а також обладнання. Оскільки для таких об'єктів характерна велика витрата повітря.
    Компактні розміри обладнання та систем трубопроводів (для опалення) та повітропроводів (для вентиляції).
  • Відсутність змінної витрати повітря в системі вентиляції.Система опалення працює з урахуванням параметрів зовнішнього повітря, проте плавне регулювання неможливе за рахунок великих потужностей системи.
    Гнучке регулювання потужності обладнання залежно від внутрішніх показників житла.VAV-система вентиляції здатна регулювати свою потужність, враховуючи кількість людей у ​​будинку чи квартирі. Це позитивно впливає на споживання енергоресурсів під час експлуатації системи.Сучасні системи опалення мають погодозалежне регулювання.
  • Для промисловості характерна наявність місцевих систем вентиляції, які встановлюються безпосередньо над робочим місцем чи верстатом. Це може бути витяжний і припливний пристрій.
    Задля реалізації загальнообмінної вентиляції використовується одна одиниця устаткування.
  • Допускаються різні схеми розподілу повітря, наприклад, подача повітря в нижній зоні, а відбір у верхній та інші.
    Повітря подається з верхньої точки до нижньої.
  • Можливий дисбаланс системи вентиляції (кількість припливного повітря ≠ кількості витяжної). Все залежить від робочих процесів, що протікають на об'єкті.
    Щоб уникнути "застійних зон", де відсутній рух повітря, необхідний баланс припливних та витяжних мас.
  • Для промислових об'єктів не використовується система кондиціювання. Для комерційних реалізується VRV-система.
    Для кондиціювання можливо кілька можливих варіантів:Спліт-система. (Один настінний кондиціонер або один канальний).Мультиспліт система. (Підключення різних або однакових внутрішніх блоків до одного зовнішнього).Тепловий насос (кілька фанкойлів).

Опалювальна система як елемент ОВіК

Опалення — це система, призначена для нагрівання внутрішніх приміщень до необхідних параметрів температур і стабільної їх підтримки.

У проєктах використовуються системи закритого типу, без природної циркуляції, з використанням насосів для транспортування теплоносія в системі.

Закрита система опалення має два підвиди згідно зі схемами розведення:

  • Тупикова. Ця схема розведення передбачає послідовне підключення опалювальних елементів системи. Також для неї характерне довге трасування трубопроводів. Через сукупність цих факторів виникає проблема втрат тиску та тепла в системі. Тупикова схема є дешевшим, але не практичним варіантом.
  • Променева. Для такої схеми характерна наявність гребінки, що реалізує індивідуальне підключення опалювальних приладів. Тобто для кожного опалювального приладу існує свій трубопровід подачі та зворотки. Такий підхід дає змогу значно скоротити тепловтрати. Променева схема розведення є більш дорогим рішенням, проте набагато зручніша в експлуатації.

Яке обладнання для передачі тепла можуть використовуватись:

  1. Радіатори.
  2. Фанкойли.
  3. Теплі стіни.
  4. Тепла підлога.

Фанкойли призначені для забезпечення тепла та холоду, тому їх раціонально використовувати з тепловими насосами.

Товари зі статті
В наявності
Залишити відгук
В наявності
Залишити відгук
Німеччина
Німеччина
Тепла підлога Rehau (1 м²)
Ціна
1 932 грн
В наявності
Залишити відгук
В наявності
Залишити відгук
Фінляндія
Фінляндія
Тепла підлога Uponor (1 м²)
Ціна
1 639 грн
В наявності
Залишити відгук
Японія
Японія
Підлоговий фанкойл Daikin FWL DT
Ціна
8 025 грн
В наявності
Залишити відгук
Польща
Польща
Тепла підлога KAN (1 м²)
Ціна
1 458 грн
В наявності
Залишити відгук
Італія
Італія
Канальний фанкойл WITO VIERRO IO-IV
Ціна
15 441 грн
В наявності
Залишити відгук
Німеччина
Німеччина
Радіатор опалення Zehnder Charleston
Ціна
672 грн
Завантажити ще

Сучасні джерела теплової енергії бувають наступних типів:

  • Електрокотел.
  • Газовий конденсаційний котел.
  • Тепловий насос.

Як система опалення взаємодіє у системі ОВіК?

Розглянемо систему з урахуванням теплового насоса. Основною фішкою даної інженерної системи є виконання не тільки опалення, а й охолодження. До того ж є приємний бонус – нагрівання води для гарячого водопостачання.

Система опалення з використанням ТН ефективно працює в низькотемпературному режимі, оскільки як основне джерело енергії використовується навколишнє середовище.

Отже, температура системи теплої підлоги не повинна перевищувати 24-26°C, а температура теплоносія для фанкойлів чи радіаторів – 35 – 50°C.

Для того, щоб низькотемпературна система підтримувала необхідні параметри в приміщенні, житло повинно мати високий клас енергоефективності.

Товари зі статті
В наявності
Залишити відгук
Великобританія
Великобританія
Тепловий насос повітря-вода MYCOND HEVI
Ціна
Ціна за запитом
В наявності
Залишити відгук
В наявності
Залишити відгук
В наявності
Залишити відгук
Завантажити ще

Високу енергоефективність гарантує як якісний конструктив будівлі, так і наявність системи вентиляції.

Давайте розберемося, чому вентиляція є такою важливою. Допустимо ситуацію, коли система вентиляції відсутня, а це означає, що для провітрювання використовуються відкриті вікна. Ми вже знаємо, що маємо низькотемпературну систему. При відкритті вікон, підвищується кількість холодонадходжень. Отже, для підтримки необхідної температури повітря у будинку необхідно підвищити потужність ТН, відповідно, і температуру теплоносія. Тому пристрій почне споживати більшу кількість електрики. Зростають витрати на експлуатацію, а це не економічно.

За наявності вентиляційної системи з рекуператором немає такого явища, як відкриті вікна. Крім цього, за допомогою рекуперації повітря припливу прогрівається без залучення зовнішніх ресурсів, за рахунок тепла витяжного повітря.

У такому разі тепловтрати через вікна кардинально знижуються, а в приміщення надходить підігріте повітря. В результаті ви отримуєте енергоефективну систему опалення із загальнообмінною системою вентиляції.

Система вентиляції як складова проекту ОВіК

Вентиляція — процес організації повітрообміну, що передбачає подачу попередньо обробленого повітря та відбір забрудненого повітря.

Система ОВК використовує механічну вентиляцію, оскільки вона має набагато більшу ефективність.

Серед примусових систем вентиляції виділяють такі типи:

1. Централізовані (З системами повітроводів):

Для системи ОВіК раціонально використовувати припливно-витяжну систему вентиляції з рекуператором. Зверніть увагу на чеський бренд Jablotron. Бренд порадує вас високим рівнем якості обладнання та інноваційним підходом до реалізації вентиляції.

Чеські розробники створили VAV-систему вентиляції із змінною подачею повітря для житлових будинків. Вона працює на базі показників CO2 з кожної кімнати, та в залежності від ситуації регулює потік, відкриваючи та закриваючи клапани. В результаті ви маєте необхідну кількість свіжого повітря, а система, в свою чергу, споживає електрику економно.

Товари зі статті
В наявності
Залишити відгук
Чехія
Чехія
Перемикач Jablotron Boost Button
Ціна
2 420 грн
В наявності
Електропривод Jablotron VAV-клапан, 16253
Топ
В наявності
Чехія
Чехія
Калорифер Jablotron CoolBreeze
Ціна
164 597 грн
Завантажити ще

2. Децентралізовані бувають наступних типів:

  • Припливні та витяжні пристрої. У таких системах відсутня система повітроводів, а пристрій встановлюється в кімнаті, де відбувається необхідний повітряний процес, або це витяжка у ванній чи туалеті, або приплив повітря у житловій кімнаті.
  • Побутові рекуператори. Це припливно-витяжні пристрої, які відповідають відразу за два процеси та сприяють значній економії при вентиляції. Все завдяки наявності рекуператора — теплообмінника, що дозволяє подавати в кімнату тепле повітря. Повітря нагрівається за рахунок тепла, яке є в забрудненому кімнатному повітрі.
  • Унікальне рішення від німецького бренду Meltem. Подібне інженерне рішення має два можливі варіанти реалізації – з системою розведення повітроводів або без повітроводів. Дане обладнання ідеально підходить для невеликих квартир, а також має рекуператор, опціонально — ентальпійний.

Найкращим варіантом буде реалізувати центральну припливно-витяжну систему з рекуператором.

Рекуператор — це спеціальний багатопластинчастий елемент усередині вентустановки, який пропускає через себе потоки припливного повітря та витяжного (при цьому вони в жодному разі не змішуються). Завдяки такій конструкції відбувається процес теплообміну між частинками повітря. Таким чином, витяжне повітря прогріває припливне з вулиці.

Товари зі статті
В наявності
Припливно-витяжна установка Meltem M-WRG-II P, 700000
Топ
В наявності
Припливно-витяжна установка Meltem M-WRG-S, DM-0005010
Топ
В наявності
Залишити відгук
Під замовлення
Залишити відгук
Припливно-витяжна установка Soler&Palau Respiro 150, 5144307700
Акція
Іспанія
Іспанія
Припливно-витяжна установка Soler&Palau Respiro 150
Ціна
21 398 грн
25 173 грн
В наявності
Залишити відгук
В наявності
Залишити відгук
Завантажити ще

Якщо у складі системи ОВіК заплановано канальне кондиціювання, варто приділити особливу увагу трасуванню повітроводів. Адже в проєкті існуватимуть дві окремі системи повітроводів:

  • для припливно-витяжної системи вентиляції із рекуператором;
  • для канального кондиціонера.

Перетин повітроводів обох систем категорично заборонено. За відсутності комплексного підходу можлива помилка у цьому питанні, що призведе до естетичного колапсу, а саме – великого опускання стель.

Проєкт системи кондиціювання у складі ОВіК

Охолодження у системі ОВіК може мати кілька варіантів інженерних рішень.

  1. Тепловий насос, де процес зниження температури в приміщенні відбувається при використанні фанкойлів (переважно підлогових).
  2. Спліт-система, яка передбачає наявність одного зовнішнього блоку (генерує холод) та одного внутрішнього (поширює холод по кімнаті). Для даної системи можна використовувати класичний настінний кондиціонер або канальний. Основна відмінність канального кондиціонера – це досить трудомістка обв'язка системою повітроводів. Однак витрачені зусилля коштуватимуть свого результату: у кімнаті буде реалізована естетично приваблива система з плавним розповсюдженням холоду.
  3. Мультіспліт-система – використовується один зовнішній блок та кілька внутрішніх. Можливі різні варіанти у виборі охолоджувальних пристроїв. Наприклад, комбінація канального кондиціонера з настінними або суто настінними кондиціонерами.

Як ми згадували раніше, проеєктування системи кондиціювання має "йти в ногу" з проєктуванням системи вентиляції, щоб уникнути неприємних моментів у майбутньому.

Товари зі статті
В наявності
Залишити відгук
В наявності
Залишити відгук
Настінний кондиціонер Cooper&Hunter ICY INVERTER CH-S09FTXTB2S-NG, 12789
Акція
Немає в наявності
Залишити відгук
В наявності
Залишити відгук
Настінний кондиціонер Daikin COMFORA FTXP M9 / RXP M, 14865
Акція
В наявності
Залишити відгук
Завантажити ще

Необхідність комплексного підходу до системи ОВіК

Комплексний підхід до систем ОВіК сприяє гармонійному впровадженню інженерних систем у Вашому житлі. Завдяки тому, що проєкт розробляється з урахуванням особливостей кожної окремої системи, кінцевий результат не тільки ідеально вписується в навколишній інтер'єр, але має високу енергоефективність роботи.

Приємним бонусом є створення всієї документації в одній фірмі, адже відсутня потреба узгоджувати всі моменти з іншими проєктними організаціями.

Можливі помилки при проєктуванні ОВіК

Помилки можуть траплятися на різних етапах проєкту.

Наприклад під час проєктування може статися таке:

  1. Неправильний аеродинамічний розрахунок може призвести до відсутності повітрообміну або, навпаки, швидкість повітряних мас буде надто високою, і в приміщенні буде відчутно проникати.
  2. Неправильний теплотехнічний розрахунок сприятиме вибору невідповідного обладнання для опалення, що негативно вплине на роботу системи.
  3. При помилковому розташуванні кондиціонера ви постійно відчуватимете холод.

При монтажі головним правилом є дотримання всіх приписів інженера проєктувальника. В іншому випадку з'являться серйозні наслідки. Монтажними роботами повинні займатися кваліфіковані та досвідчені фахівці.

FAQ

Як регулюються опалення, вентиляція та кондиціювання у ДБН?

Система ОВіК проєктується згідно з державними стандартами України.

ДБН В.2.5.-67 повністю визначає вимоги до проєктування систем ОВіК. Для наочності розглянемо кілька пунктів:

  • Параметри мікроклімату в зоні обслуговування, робочій зоні житлових, цивільних та адміністративних чи комерційних споруд.
  • Нормована швидкість води в трубопроводах та повітря в повітропроводах.
  • Мінімальна витрата зовнішнього повітря.
  • Вимоги до трубопроводів систем опалення та повітроводів систем вентиляції та ін.

Коли краще робити монтаж систем ОВіК?

Система ОВіК вимагає трудомістких монтажних робіт, які серйозно впливають на зовнішній вигляд житлоплощі. Тому до монтажних робіт слід приступити або на етапі ремонту, або під час будівництва.

Чи є різниця між ОВіК таHVAC?

Комбінована система забезпечення мікроклімату має кілька різних назв.

Для ОВіК та ВК розшифровка — це системи опалення, вентиляції та кондиціювання повітря (ОВіК) разом із водопостачанням та каналізацією (ВК).

HVAC розшифровка —Heating, Ventilation and Air-Conditioning. У перекладі з англійської це все ті самі: опалення, вентиляція та система охолодження.Отже, системаОВіК іHVAC це та сама інженерна система, лише різними мовами.

Наші відеоогляди

Хочете стати нашим партнером?

Залиште свої контакти і наш співробітник зв'яжеться з Вами найближчим часом


Відгуки і питання
Залишити відгук
  • 5 / 5

    Марина

    Замечательная статья! Все конкретно и понятно! Описано все по делу и, что важно, очень доступно! Спасибо, Альтер Эйр, за отличный материал!

  • 5 / 5

    Илья

    Спасибо большое за информацию. Все лаконично и понятно. Отдельное спасибо за видео материалы, которые у вас всегда можно найти!

  • 2 / 5

    Виталий

    Информация верна, но тема статьи не раскрыта вообще. Зачем вводить в заблждение?

  • Команда Альтер Эйр

    Добрый день, Виталий! Спасибо за ваш отзыв. Это ознакомительная статья, более детальные примеры реализации комплекса инженерных систем в доме можно найти в наших разделах «Объекты» и "Типовые решения". Вы там сможете просмотреть видео с установленным оборудованием и чертежи из проектной документации.

Інші рубрики