Рекуператор тепла - що таке рекуператор, види і особливості рекуператора для будинку

Автор запису
Опубліковано 11 бер 2019
8 хв читання
3 коментарі
3207
5 / 5
Зміст
  1. Для чого потрібні рекуператори
  2. Види та особливості рекуператорів
    1. Висновок
Рекуператор тепла для будинку

Рекуператор для вентиляції – це теплообмінник, який передає енергію від витяжного повітря припливному. На ринку України це обладнання з'явилося близько 18 років тому. В цей час, покупка рекуператора вважалася нераціональною через низку причин. В першу чергу це залежало від тарифів на комунальні послуги (газ і електрика). При мінімальній оплаті за тепло люди могли в зимовий період відкривати вікна на провітрювання, адже не переживали за витрату енергії. Таким чином здійснювалася природна вентиляція.

Підняття тарифів призвело до масової заміни склопакетів. В результаті витрата енергії зменшилась, але це призвело до порушення мікроклімату в приміщенні, почала з'являтися затхлость і цвіль в кімнатах з підвищеною вологістю (ванні кімнати та санвузли). Так само почали змінюватися і тенденції в будівництві. Окрема увага приділялася теплоізоляції приміщення. З одного боку, таке рішення допомагає зберегти максимум тепла в приміщенні, з іншого потрапляння свіжого повітря природним шляхом стає практично неможливим.

Таким чином підвищення тарифів і герметичність будівлі зробили затребуваними системи вентиляції з рекуперацією тепла. Свіже і якісне повітря необхідне для правильної роботи організму людини. Від нестачі кисню самопочуття може погіршуватися, з'являються головні болі, сонливість і навіть можливий розвиток деяких хвороб.

Якість повітря вимірюється за кількістю вуглекислого газу, яка повинна відповідати нормі. Існує два типи розрахунку за якими можна визначити необхідну кількість повітря:

  • по кубатурі (згідно ДБН В.2.5-67 діє до: 2013.);
  • згідно кількості проживаючих людей (15 м3/год на людину - мінімально, 25 м3/ч - оптимально, 60 м3/ч - підвищеної комфортності).
Товари зі статті
Під замовлення
Припливно-витяжна установка Maico WS 320 KB, 13960
Акція
Подарунок
Німеччина
Німеччина
Припливно-витяжна установка Maico WS 320 KB
Ціна
Ціна за запитом
Завантажити ще

Для чого потрібні рекуператори

Перші рекуператори для вентиляції, які з'явилися в Україні були від компанії Daikin на основі VAM. На сьогоднішній день вони вдосконалюються і продовжують користуватися попитом серед споживачів. Вони є складовою системи вентиляції і призначені для регенерації тепла з витяжного повітря і передачі її холодному повітряному потоку, який подається в приміщення.

Якщо насичення повітря киснем здійснюється за допомогою відкритого вікна, а витяжка відпрацьованого повітря відбувається в брудних зонах, таким чином разом з відпрацьованними повітряними потоками виходять зайва волога, неприємні запахи і тепло, яке обігріває приміщення.

Щоб скоротити витрату енергії, був розроблений принцип пластинчастого рекуператора тепла. Це не перемішування потоків чистого і відпрацьованого повітря, а передача тепла від другого до першого. Варто відзначити, що рекуператори більш ефективні в зимовий період, коли різниця температури в приміщенні і на вулиці досить велика (з розрахунку ДБН України -22 ºС на вулиці і +22 ºС в приміщенні). Таким чином кількість переданої енергії збільшується і знижується навантаження на систему опалення.

Лабораторні дослідження довели, що на ККД рекуператора так само впливає і рівень вологості. Ідеальними умовами для роботи цього обладнання є температура в приміщенні 22 ºС і рівень вологості 50%.

Підберемо вам якісний рекуператор

Види та особливості рекуператорів

Рекуператори для часного будинку бувают двох типів:

  • пластинчатий;
  • роторний.

Також існують високоефективні рекуператори тепла вентиляційного повітря від компанії Maico, коефіцієнт корисної дії якого досягає 96%.

Але варто відзначити, що найбільш ефективні рекуператори тепла в припливно-витяжних установках. При цьому вони можуть забирати з повітря, що видаляється, не тільки тепло, але і вологу.

Запатентований ентальпійний рекуператор тепла і вологи нового покоління від Jablotron має ККД 91,4% та не обмерзає при низьких температурах, так як здатний змінювати напрямки потоків повітря. А значить, він не потребує переднагрівача. Цей теплообмінник інтегрований в ПВУ Jablotron Futura M/L і вже довів свою ефективність.

Пластинчастий рекуператор тепла

Пластинчастий рекуператор являє собою сукупність пластин з метала, які виконують функцію поділу припливних і видаляємих повітряних потоків. Через ці пластини передається тепло від витяжного повітря припливному. Процес передачі тепла є безперервним через регулярну обтічність пластин повітрям.

Тепер розберемося з принципом роботи роторного рекуператора.

Роторний рекуператор

Роторний рекуператор набагато складніший у виготовленні, так як у нього є додатковий рухомий елемент. Повітряні потоки проходять через спеціальний барабан, який виготовлений з декількох шарів тонкого металу. Під час обертання барабана тепло від відпрацьованого повітря передається вхідному.

У кожного виду рекуператора є свої переваги і недоліки, наприклад, у пластинчастого є ймовірність обмороження, на відміну від роторного. Пластинчастий рекуператор практично герметичний, роторний ж може підмішувати невеликий відсоток видаляємого повітря з припливним.

При цьому обидва варіанти є максимально ефективними і можуть повноцінно використовуватися в системах вентиляції. До підбору даного устаткування необхідно підходити індивідуально.

ВІДЕООГЛЯД ПРИПЛИВНО-ВИТЯЖНОЇ СИСТЕМИ ВЕНТИЛЯЦІЇ НА РЕАЛІЗОВАННОМУ ОБ'ЄКТІ

Висновок

Система вентиляції необхідна складова в будь-якому приміщенні. Реалізувати її можна різними способами. Найбільш економічним і ефективним варіантом є використання припливно-витяжних установок з рекуперацією тепла. Рекуператори призначені для передачі тепла від витяжного повітря припливному, таким чином розвантажуючи систему опалення. 

Рекуператори бувають декількох типів: пластинчастий (в тому числі високоефективні від компанії Maico) і роторний. Вибір обладнання здійснюється індивідуально.

Хочете стати нашим партнером?

Залиште свої контакти і наш співробітник зв'яжеться з Вами найближчим часом


Відгуки і питання
Залишити відгук
  • 5 / 5

    Наташа

    спасибочки!

  • 5 / 5

    Света

    тоесть я так понимаю что установки эти это и есть рекуператор?

  • Команда Альтер Эйр

    Добрый день, Светлана! Приточно-вытяжная установка состоит из множества комплектующих, среди которых находится и рекуператор.

Інші рубрики