Правильна та ефективна вентиляція ресторану: як її реалізує Альтер Ейр

10 років на ринку
10 років на ринку

Володіємо безцінним досвідом. Знаємо, що і до чого

Офіційний дилер
Офіційний дилер

Вся продукція сертифікована. Гарантія від виробника

Проектуємо по всій Україні
Проектуємо по всій Україні

Реалізація проектів з вентиляції, кондиціонування та опалення

Монтаж обладнання
Монтаж обладнання

Власні інсталятори виконають установку будь-якої складності з гарантією

Доставка по Києву і Україні
Доставка по Києву і Україні

Кур'єр і служби поштової перевозки. Замовлення більше 4000 грн - безкоштовно.

Проект інженерних систем
Проект інженерних систем

Підбір і проектування систем будь-якої складності. Розробка концепцій по всій Україні

Готівковий та безготівковий розрахунок
Готівковий та безготівковий розрахунок

Оплата при доставці, в офісі або через касу банку. Платник ПДВ

Постгарантійне осблуговування
Постгарантійне осблуговування

Обслуговування після закінчення терміну гарантії або не гарантійного випадку

Схожі матеріали

ЗМІСТ:

  1. Вентиляція для ресторану: проектування і реалізація
  2. Вентиляція в ресторані з рекуперацією тепла
  3. Пакет документації після розробки проекту
  4. Приклад реалізації вентиляції в ресторані
  5. Підсумок

Ресторан - місце, в яке люди приходять, щоб відпочити і поїсти. Для цього людині потрібні комфортні кліматичні умови - оптимальна температура і вологість, а також свіже повітря.

Вентиляція в кафе впливає не тільки на самопочуття відвідувачів, але і на продуктивність співробітників. Відсутність нормального повітрообміну викликає у людей почуття втоми, головний біль. Щоб не виникало негативних наслідків необхідно подумати про вентиляцію приміщень заздалегідь.

У цьому матеріалі ми розповімо, що таке правильна вентиляція ресторану і як її реалізувати згідно діючих норм.

Вентиляція для ресторану: проектування і реалізація

Для розрахунку і підбору необхідного обладнання використовується нормативний документ «ДБН В.2.5-67 діє до: 2013 Опалення, вентиляція і кондиціонування». Для всіх закладів громадського харчування визначені єдині норми параметрів повітрообміну в приміщенні.

При проектуванні слід враховувати:

  • особливості приміщення: висота стелі, сумарна площа, нестандартна форма приміщення і т.д .;
  • рівень концентрації газів в приміщенні - низький, середній і високий;
  • умови мікроклімату - рівень допустимого комфорту (з об'ємом повітря 15 м3 на людину), оптимального комфорту (25 м3) і підвищеного комфорту (36 м3) і т.д.

ЗАПРОШУЄМО НА БЕЗКОШТОВНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ В АЛЬТЕР ЕЙР

Проектуючи систему вентиляції в ресторані і кафе, раціонально поділяти всі приміщення на кілька окремих зон за типом:

1) Зал, барна стійка;
2) Кухня, роздаткова;
3) Додаткові приміщення, до яких відносяться мийки, технічні та інші кімнати;
4) Адміністративні: офіс, кімната бухгалтера і кімната для персоналу.
5) Санвузли.

 

Таке «зонування» необхідне для правильної організації повітрообміну, коректного розташування і підбору всіх елементів системи вентиляції.

Приблизний план розміщення приміщень в ресторані
Приміщення в ресторані

Для ресторану компанія Альтер Ейр використовує набірну припливно-витяжну вентиляцію. В усіх приміщеннях під стелею розводяться повітряні канали, в які монтуються різні вузли вентиляційної системи: вентилятор, теплообмінник, фільтр, нагрівач та інші.

Вентиляція в ресторані організовується наступним чином:

  • У зоні кухні і технічних приміщеннях встановлюється витяжка, щоб прибрати забруднене повітря.
  • А в зал і адміністративні приміщення подається свіжий повітряний потік, щоб забезпечити гостей киснем.

Обсяг необхідного повітря розраховується по посадковим місцям та кількості персоналу. Таким чином при 100% завантаженості зали, відвідувачі не відчуватимуть дискомфорт та брак кисню.

Щоб в адміністративні приміщення не потрапляли неприємні запахи, а надходило виключно чисте повітря, його подачу збільшують на 10%.

 Повітропроводи в дизайні ресторану

Вентиляція в ресторані з рекуперацією тепла

В системі вентиляції ресторану використовується рекуператор. Він призначений забирати тепло з повітря, що видаляється і віддавати припливному. Розглянемо необхідність в цьому.

У перших двох зонах: залі і кухні - організовується припливно-витяжна вентиляція. До зали подається свіже повітря з вулиці. Взимку воно на вході очищається і нагрівається.

На кухні тепло від плити видаляється на вулицю разом із забрудненим повітрям. При цьому, для вироблення цього ж тепла споживається певна кількість енергії. Також електрика використовується на нагрів припливного повітря. Щоб скоротити його витрати, передбачається рекуператор в системі вентиляції. Він зменшує витрати, використовуючи тепло від плити на обігрів свіжого повітряного потоку.

Важливо! Цей теплообмінник має бути розроблений спеціально для кухонь. Чому? При приготуванні їжі в повітря потрапляє жир, який виводиться через систему витяжної вентиляції. Щоб жир не осідав на теплообміннику і елемент не виходив з ладу, перед ним встановлюється жировловлювач. У той самий час рекуператор за своїми характеристиками повинен «дозволяти» осідання жиру і очищатися надалі за допомогою хімічних засобів або парою.

Повітря з мийних і технічних приміщень може проходити через рекуператор, розташований біля зони кухні або мати свій, не спеціалізований.

Реалізація системи вентиляції в ресторані - дороге вкладення, але воно окупається завдяки енергозберігаючим технологіям.

 

БАЖАЄТЕ ЗАМОВИТИ У НАС СИСТЕМУ ВЕНТИЛЯЦІЇ? ТИСНІТЬ НА КНОПКУ

Пакет документації після розробки проекту

При розробці проекту системи вентиляції в ресторані, необхідною умовою є надання замовнику таких документів:

  • плану вентиляції,
  • схеми,
  • розрізів вузлів вентиляції,
  • специфікації,
  • завдання для інших робітників (монтажників, електриків, будівельників і сантехніків).

Правильна витяжка для кафе в житловому будинку повинна передбачати техніко-економічне обґрунтування вибору обладнання.

Більше інформації про вентиляцію в статтях:

 

Приклад реалізації вентиляції в ресторані

Альтер Ейр спроектувала і встановила систему припливно-витяжної вентиляції в ресторані «Брамс» по вулиці Ломоносова. Це дворівневий ресторан, частина якого знаходиться в підвалі. По стелі розвели повітроводи і використали наступне обладнання:

  • Вентиляційне обладнання Systemair (Швеція):
  1. Канальні вентилятори RSI 100-50 L3 і RSI 60-35 L3- виготовлені з оцинкованої сталі з шумоізоляцією з мінеральної вати 50 мм. Вони встановлюються в приміщеннях з високими вимогами до шуму і коли необхідно часто очищати пристрій, як в ресторані. Їх монтаж монтувати під будь-яким кутом. Використали в ресторані для вентиляції залів;
  2. Канальний вентилятор MUB/T 062 560D4 IE2 - застосовується для переміщення повітря високої температури - до 120 градусів. Встановлюються для витяжної кухонної вентиляції. У корпусі обладнання під робочим колесом розміщений масляний колектор з пробкою для зливу масла. Використали для витяжної вентиляції через кухонний зонт.
  3. KD 315 XL1 - канальний вентилятор круглого перетину, який відрізняється низькими звуковими характеристиками і високою продуктивністю - 2765 м³ / год. Використали для вентиляції додаткових приміщень кухні;
  4. K 160 XL - круглий канальний вентилятор, який застосовується для видалення забрудненого повітря. Він має герметичний корпус, завдяки якому відсутні втрати повітря, тобто видалене повітря не потрапляє назад в приміщення. Встановили в санвузлі ресторану.
  • Витяжний вентилятор Maico ER 60 VZC (Німеччина) - з таймером і продуктивністю в 62 м3/год. Вбудованим таймером встановлюється час включення пристрою - від 0 до 150 с, і тривалість роботи - від 1,5 до 24 хв. Встановили в санвузлі і підвалі ресторану;

 
ВЕНТИЛЯЦІЙНЕ ОБЛАДНАННЯ, ЯКЕ ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ДЛЯ ВЕНТИЛЯЦІЇ РЕСТОРАНУ
Обладнання для вентиляції ресторану

  • Рекуператор тепла Hoval (Словенія) розроблений спеціально для кухні. Він складається з пластин, які розділяють його на внутрішні канали. Ними переміщуються два повітряні потоки, не перетинаючись, що сприяє теплообміну і виключає передачу забруднень і шкідливих мікроорганізмів;

 Рекуператор Hoval

  • Контролер управління Carel (Данія);
  • Приводи повітряних заслінок і клапанів Siemens (Німеччина).

На схемах нижче показана система повітроводів і розміщення обладнання на першому поверсі і в підвалі.
Вентиляция для ресторана: первый этаж

Вентиляция ресторана: подвал

Детальну інформацію по об'єкту ви знайдете за посиланням Вентиляція і кондиціонування ресторану "Брамса"

Подивитися на реалізовану вентиляцію, ви можете відвідавши ресторан «Брамс», а отримати відгук можливо у його власника.

 

Підсумок

Проектування системи вентиляції - важлива складова частина її реалізації. Вона необхідна для правильного розміщення і підбору обладнання, яке створить сприятливий мікроклімат. Якісний монтаж і пуско-налагоджувальні роботи системи повітрообміну здійснюються тільки професіоналами. Компанія Альтер Ейр спеціалізується на даних послугах, а також забезпечує сервісне обслуговування. Після проведення консультацій з нашими фахівцями, ви дізнаєтеся скільки коштує витяжка для кафе. Команда Альтер Ейр розробляє індивідуальний проект для кожного клієнта. Витяжка для кафе ціна формується з урахуванням різних складових, кожна з них впливає на загальний кошторис. Залишайте заявку на безкоштовну консультацію.

Відгуки