Кондиціювання серверних приміщень

Кондиціювання серверних приміщень
Оптимальна температура у приміщенні
Професійні проєктно-монтажні бригади
Якісне обладнання та матеріали
Реалізація системи "під ключ"

Абсолютно всі компанії, які мають серверне обладнання, обов’язково задаються питанням, як організувати кондиціювання серверної таким чином, щоб забезпечити його надійну та стабільну роботу. Причому безпосередньо від масштабів та роду діяльності підприємства залежить кількість серверного обладнання, розміри приміщень, які потребують кондиціювання і, безумовно, підхід до вирішення цієї задачі.

Чому такий важливий мікроклімат у серверній

Сервери є ключовим обладнанням, яке зберігає та передає велику кількість інформації. Процес їх роботи супроводжується виділенням тепла та підвищенням температури, що, в свою чергу, шкодить обладнанню та його стабільній роботі. Наявність гарячого сухого повітря може викликати виникнення статичної електрики та згодом вихід з ладу сервера. Тому для тривалої та надійної роботи серверного обладнання важливо створити правильний мікроклімат, який буде забезпечувати не тільки охолодження серверної кімнати, а й підтримувати необхідну вологість та повітрообмін у приміщенні.

Саме комплексний підхід зможе гарантувати надійність системи кондиціювання та довговічність роботи серверного обладнання.

Чому такий важливий мікроклімат у серверній Кондиціювання серверної

Критерії вибору системи кондиціювання

Ключові параметри

Існує три ключових параметра, які мають бути враховані при виборі обладнання для охолодження серверних:

  1. температура;
  2. вологість;
  3. рух повітря.

При використанні будь-яких систем кондиціювання важливо враховувати необхідність організації додаткових опцій — зволоження повітря та його вентилювання.Загальноприйняті значення цих параметрів, які беруть в якості основи при виборі спліт системи для серверної:

  • Температура повітря в серверній - 18°С — 22°С
  • Вологість - 20% — 70% (ідеальним вважається 52%)
  • Рух повітря - 0,2 м/с — 0,5 м/с

Окрім цих параметрів існує ще низка вимог, без яких стабільна робота обладнання не є можливою.

Всесезонний режим роботи

Робота серверів здійснюється в режимі 24/7 протягом всього року, отже, і кондиціювання серверної має бути організоване в аналогічному форматі. З урахуванням перепаду температур залежно від пори року, часто вдаються до використання так званих зимових комплектів.

Безвідмовне охолодження

Безперебійне охолодження, яке повинен забезпечувати кондиціонер для серверної — питання критично важливе, адже перегрів і згодом вихід з ладу обладнання неприпустимі. Для серверів побутового або адміністративного призначення потужністю до 5-7 кВт використовують основний та дублюючий кондиціонери. При відключенні одного з них повинно здійснюватись автоматичне включення іншого. Система кондиціювання промислових масштабів розглядає зовсім інший підхід до вибору обладнання та до створення ідеальних умов для його роботи. В його основі лежить постійний контроль параметрів повітря та підтримка їх на необхідному рівні.

Створення необхідного рівня вологості

Як згадувалося вище, створення відповідного рівня вологості повітря в серверній перешкоджає виникненню статичної електрики на обладнанні та сприяє його стабільній роботі. Не важко здогадатись, що кондиціонер для серверної здатен забезпечити охолодження приміщення. Тобто питання організації необхідного рівня вологості лишається відкритим.

Забезпечення резервних потужностей

При використанні обладнання, прямим призначенням якого не є кондиціювання серверних, потрібно брати до уваги необхідність його цілодобової безперебійної роботи. Жодна побутова спліт система не зможе гарантувати стабільну роботу в такому режимі. Правильним інженерним рішенням в даному випадку є встановлення дублюючого обладнання, що веде до подорожчання проєкту.

Рішення для кондиціювання серверних кімнат від Альтер Ейр

Підвищений попит та високі вимоги до системи кондиціонування для серверних привели до створення цілої галузі, яка займається розробкою спеціального обладнання. Лише індивідуальний підхід до кожного окремого випадку, правильний теплотехнічний розрахунок з урахуванням потужностей сервера забезпечують належну якість охолодження повітря.

Рішення для кондиціювання серверних кімнат від Альтер Ейр
Використання прецизійних кондиціонерів

​Використання прецизійних кондиціонерів

Це комплексне рішення, яке включає в себе прецизійний кондиціонер для сервера з можливістю постійного та точного моніторингу, контролю та підтримки температури, вологості та повітропотоку. Діапазон робочих температур такої установки варіюється від +46­­°С до -22°С, тобто ідеально підходить для застосування в різних кліматичних зонах. Прецизійний кондиціонер відноситься до обладнання шафного типу. Буває з повітряним або водяним охолодженням. В першому варіанті внутрішній блок кондиціонера має  вентилятор, випарник, компресор і панель управління. Зовнішній блок — конденсатор. Другий вид має на увазі використання холодної води з будь-якого зручного джерела, чи то свердловина, чи водопровід. Залежно від запиту, можуть також використовуватися прецизійні кондиціонери змішаного типу.

Напівпромислові спліт системи

Такий варіант підходить для організації кондиціювання відносно невеликої серверної з потужністю обладнання приблизно 7-10 кВт. Даний метод не розглядає занадто точного підтримання температури у приміщенні. При цьому кондиціонери повинні бути адаптовані для роботи при низьких температурах навколишнього середовища і мати дублюючий комплект, який дозволить забезпечити безперебійну цілорічну роботу системи.

Напівпромислові спліт системи
Кондиціювання за допомогою системи чиллер-фанкойл

Кондиціювання за допомогою системи чиллер-фанкойл

Головною відмінністю даного метода від інших систем є використання води в якості холодоагенту. Кондиціювання серверної в цьому випадку здійснюється за рахунок подачі холодної води на фанкойл, який, в свою чергу, охолоджує приміщення. Така система знаходить застосування для охолодження великих промислових серверних, потужність обладнання в яких вище 15 кВт.

Замовте консультацію в Alter Air

Для отримання професійної консультації залиште заявку на сайті

Замовте консультацію в Alter Air

Як обрати кондиціонер

  • Критерії
  • Прецизійні кондиціонери
  • Побутові настінні кондиціонери
  • Канальні кондиціонери
01
Критерії

Критерії

Головним критерієм вибору кондиціонера є теплотехнічний розрахунок обладнання серверної. Споживна потужність сервера дорівнює його тепловій потужності. Виходячи з цих даних здійснюється підбір необхідного для охолодження обладнання. Також враховуються кліматичні умови в яких передбачається робота обладнання та вимоги до якості охолодження повітря.

02
Прецизійні кондиціонери

Прецизійні кондиціонери

Вони забезпечують створення ідеального мікроклімату для серверних промислових масштабів. Даний вид обладнання являє собою кондиціонери шафного типу та гарантує необхідну температуру протягом всього року, вологість та повітрообмін в серверній та не передбачає встановлення резервного комплекту обладнання, за винятком сфер критичної важливості.

03
Побутові настінні кондиціонери

Побутові настінні кондиціонери

Знаходять широке застосування в маленьких малопотужних серверних. В умовах використання настінних кондиціонерів, як і в будь-яких інших, необхідно застосовувати додаткове обладнання, яке буде забезпечувати підтримання вологості повітря. А для забезпечення безперебійного охолодження серверів потрібен резервний комплект обладнання.

04
Канальні кондиціонери

Канальні кондиціонери

Розташовується такий вид обладнання у підстельовому просторі. Його технічною особливістю є монтаж безпосередньо в систему повітроводів, а не на стіну. При цьому охолодження здійснюється за рахунок подачі холодного повітря за допомогою дифузорів.

Способи кондиціювання в серверній від Альтер Ейр

Кондиціювання серверної кімнати

​Професійний підхід до кондиціювання будь-якої серверної починається з вивчення вимог та здійснення теплотехнічного розрахунку. При цьому також враховується цінова політика організації процесу. При кондиціюванні великих серверних з потужним обладнанням розглядають три основних підходи організації процесу охолодження.

Охолодження всього об’єму приміщення

В основі даного метода лежить процес рівномірного охолодження всього об’єму повітря. В цьому випадку в серверній не уникнути зон з нижчою та вищою температурою, але в цілому система кондиціювання буде прагнути рівномірно охолодити всю площу зала.

Місцеве охолодження рядів

​Метод полягає в організації локального охолодження окремих рядів серверів. Тобто використовується канальна система кондиціювання, яка подає холодне повітря окремо на кожен ряд обладнання. Фіксація температурних показників здійснюється безпосередньо в рядах,а не в об’ємі всієї серверної.

Охолодження безпосередньо серверних стійок

Такий спосіб кондиціювання дозволяє локально посилити охолодження на більш потужних серверах, подаючи холодне повітря за допомогою дифузорів безпосередньо до серверних стійок. При цьому загальне кондиціювання в приміщенні здійснюється виходячи з характеристик серверного обладнання.

Для чого потрібен зимовий комплект

Зимовий комплект обладнання застосовується до спліт-систем, які за своїми технічними характеристиками від виробника не здатні охолоджувати приміщення при зовнішніх значеннях температури повітря нижче 15°С. Зимовий комплект дозволяє штучно створювати умови для роботи кондиціонера. Недоліком такого рішення є його ненадійність, що тягне за собою додаткові витрати для заміни обладнання у випадку його поломки.

Стадії процесу монтажу системи кондиціювання в серверній

Процес створення необхідного мікроклімата в серверній складається з наступних етапів:

  1. Теплотехнічний розрахунок згідно з характеристиками серверів. В якості вихідних даних беруть потужність обладнання і, відповідно, кількість тепловиділення. На підставі цих даних з урахуванням умов довкілля здійснюють точний розрахунок.
  2. Вибір відповідної системи кондиціювання, який залежить від вимог до серверного обладнання та його потужності. Охолодження повинно бути якісним та ефективним.
  3. Проектування обраного інженерного рішення полягає в раціональному використанні можливостей обладнання з урахуванням конструктивних особливостей приміщення.
  4. Монтаж та пусконалагоджувальні роботи системи кондиціювання здійснюються для налаштування та забезпечення правильного функціонування обладнання.
  5. Сервісне обслуговування систем кондиціювання дозволить значно подовжити термін служби обладнання.

Обслуговування серверних кондиціонерів в Альтер Ейр

Для стабільної роботи охолоджувального обладнання серверних необхідно здійснювати регулярне сервісне обслуговування. Постійна робота кондиціонерів супроводжується засміченням теплообмінника, що може призвести до перегріву та поломки. Суттєво збільшити термін служби обладнання дозволить сервісне обслуговування. Крім масштабів воно нічим не відрізняється від обслуговування стандартних побутових систем.

Обслуговування серверних кондиціонерів в Альтер Ейр
Вартість послуг з кондиціювання серверних

Вартість послуг з кондиціювання серверних

Вартість послуг з кондиціювання серверних залежить від:

  1. технічних характеристик приміщення
  2. кількості та потужності серверів
  3. типу обраної системи кондиціювання
  4. вибору виробника обладнання

Замовити монтаж кондиціонера на серверній можна, звернувшись в Альтер Ейр.

Наші проєкти

Системи вентиляції та кондиціювання в квартирі, ЖК "Русанівська гавань"

  • Дитяча
  • Кухня-вітальня
  • Лоджія
  • Кабінет
НАСТІННИЙ КОНДИЦІОНЕР DAIKIN FTXM25N

DAIKIN FTXM25N – сучасний високоефективний кондиціонер настінного типу монтажу, в якому використовується інверторна технологія.

Канальний кондиціонер Daikin FBA50

Канальний кондиціонер Daikin FBA50 забезпечує нагрівання, охолодження, вентиляцію та контроль вологості повітря.

ПВУ із рекуперацією тепла JABLOTRON FUTURA L

Високоефективна припливно-витяжна установка для здійснення загальнообмінної вентиляції у будинках та квартирах. Повторно використовує тепло, яке є у приміщенні. Має "рідну" VAV-систему (змінної подачі повітря).

VAV-клапан змінної подачі повітря

VAV-клапан – пристрій для змінної подачі повітря, який встановлюється на кожен повітропровід і регулює обсяг повітря, що подається.

Системи вентиляції та кондиціювання в квартирі, ЖК "Русанівська гавань"

Організація систем вентиляції та кондиціонування в 3х-кімнатній квартирі, вул. О. Гончара, Київ

  • Вентиляція
  • Подача повітря
  • Кондиціювання
Вентустановка Jablotron Futura L

Повітропровід Airflex гнучкий ізольований

Повітропровід з оцинкованої сталі в теплоізоляції

Канальний внутрішній блок кондиціонера Daikin FBA50A9

Організація систем вентиляції та кондиціонування в 3х-кімнатній квартирі, вул. О. Гончара, Київ

Квартира 150 м2, м. Житомир, вул. Перемоги

  • Вітальня
  • Гардеробна
  • Спальня
Канальний кондиціонер Daikin FBA60D/RXS60L

Кондиціонери Daikin FBA60D/RXS60L – потужні спліт-системи канального типу, призначені для прихованого монтажу практично будь-якого приміщення.

ПВУ з рекуперацією тепла JABLOTRON FUTURA L

Високоефективна припливно-витяжна установка для здійснення загальнообмінної вентиляції в будинках і квартирах. Повторно використовує тепло і вологу, які присутні в приміщенні. Має "рідну" VAV-систему (змінної подачі повітря).

Внутрішньопідлоговий конвектор від Kampmann KATHERM NK

Конвектор Kampmann Katherm NK використовується для обігріву приміщень, призначений для прихованої установки у зоні підлоги.

Квартира 150 м2, м. Житомир, вул. Перемоги

Системи кондиціонування, вентиляції та зволоження в квартирі, ЖК "Новопечерські Липки"

  • Вітальня
  • Гардероб
Дифузори MADEL LOOK

Дифузори призначені для розподілу потоку повітря при подачі або заборі його з приміщення, тобто для припливно-витяжної системи. Також їх можна використовувати для повітряних завіс.

Канальний кондиціонер Daikin FBA60D/RXS60L

Кондиціонери Daikin FBA60D/RXS60L – потужні спліт-системи канального типу, призначені для прихованого монтажу практично будь-якого приміщення.

Зволожувач повітря Condair CP3

Зволожувачі повітря Condair CP3 призначені для регулювання вологості повітря у невеликих приміщеннях.

ПВУ з рекуперацією тепла JABLOTRON FUTURA L

Високоефективна припливно-витяжна установка для здійснення загальнообмінної вентиляції в будинках і квартирах. Повторно використовує тепло і вологу, які присутні в приміщенні. Має "рідну" VAV-систему (змінної подачі повітря).

Системи кондиціонування, вентиляції та зволоження в квартирі, ЖК "Новопечерські Липки"

Вентиляція та кондиціонування квартири в ЖК Бульвар Фонтанів

  • Балкон
  • Спальня
  • Кухня-вітальня
ПВУ з рекуперацією тепла JABLOTRON FUTURA L

Високоефективна припливно-витяжна установка для здійснення загальнообмінної вентиляції в будинках і квартирах. Повторно використовує тепло і вологу, які присутні в приміщенні. Має "рідну" VAV-систему (змінної подачі повітря).

Daikin FTXS25K

Інверторний кондиціонер Daikin FTXS25K/RXS25L3 - модель пішла далеко вперед від подібних пристроїв, розробники з'єднали в ній абсолютно весь функціонал, який може знадобитися для забезпечення комфортного мікроклімату в будь-якому приміщенні.

Внутрішньопідлоговий конвектор Kampmann NK

Конвектор Kampmann Katherm NK використовується для обігріву приміщень, призначений для прихованої установки у зоні підлоги.

Вентиляція та кондиціонування квартири в ЖК Бульвар Фонтанів

Реалізація систем кондиціювання та вентиляції в приватному будинку 240 м², КМ Riviera Village
Реалізація систем кондиціювання та вентиляції в приватному будинку 240 м², КМ Riviera Village
VAV-система вентиляції та кондиціювання у двоповерховому будинку, КГ Green Hills
VAV-система вентиляції та кондиціювання у двоповерховому будинку, КГ Green Hills
VAV-система вентиляції та кондиціювання - огляд систем в інтер'єрі, ЖК Русанівська гавань
VAV-система вентиляції та кондиціювання - огляд систем в інтер'єрі, ЖК Русанівська гавань
Система вентиляції та канальне кондиціювання в квартирі 240м2, ЖК
Система вентиляції та канальне кондиціювання в квартирі 240м2, ЖК "Новопечерські Липки"
Парозволоження, вентиляція та кондиціювання в квартирі - огляд об'єкту в ЖК Новопечерські липки
Парозволоження, вентиляція та кондиціювання в квартирі - огляд об'єкту в ЖК Новопечерські липки

Поширені питання

Навіщо потрібен кондиціонер у серверній?

Для охолодження серверів, які нагріваються та виділяють тепло в процесі своєї роботи. Створення оптимального температурного режиму та вологості в серверній забезпечить стабільність роботи обладнання та значно подовжить його термін служби.

Які бренди виробляють кондиціонери для серверів?

​Вибір бренду залежить від запиту клиєнта, технічних характеристик обладнання та цінової політики.

Як розрахувати кондиціонер для серверної?

​Для правильного розрахунку необхідно потужність серверів помножити на їх кількість. Отримані дані будуть вважатися мінімальним значенням потужності кондиціонера, який має забезпечувати охолодження повітря. Для ефективної роботи обладнання краще обирати кондиціонери з невеликим запасом потужності.

Замовте послугу "під ключ"

Залишіть заявку, менеджери Alter Air зв'яжуться з Вами протягом дня

Замовте послугу "під ключ"
Відгуки і питання
Відгуки відсутні