Вентиляція погребу: варіанти облаштування та корисні поради з реалізації

Автор запису
Опубліковано 24 бер 2017
7 хв читання
5 коментарів
10582
4.8 / 5
Зміст
  1. Типи побудови домашніх погребів для зберігання продуктів та консервації
    1. Існує два варіанти побудови погреба
  2. Як зробити вентиляцію у погребі
    1. Як реалізується вентиляція в льосі
  3. Рекомендації для правильної вентиляції погребу
Погріб домашній

Як зробити вентиляцію у погрібі замислюється кожен власник приватного будинку. Оскільки це приміщення будується під землею нижче рівня будівлі, то циркуляція повітря там не виникає, а от вологість, навпаки, їх вірний супутник. Щоб там не виникало затхлого повітря, а ваші продукти харчування (овочі, консервація та інші припаси), господарський інвентар, стеля і стіни були захищені від негативних наслідків поганої вентиляції (цвілі, грибка, корозії, руйнування конструкцій будинку) потрібно правильно реалізувати повітрообмін. Він повинен відповідати певним нормам і температурно-вологісним параметрам, яких рекомендовано дотримуватись у даному приміщенні.

Типи побудови домашніх погребів для зберігання продуктів та консервації

Існує два варіанти побудови погреба

  1. Погріб, який знаходитися окремо від будинку на вулиці. Це, як правило, класичні старовинні погреби, які робили ще наші бабусі і дідусі: у землі риється яма (траншея глибиною 3 метри), над нею перекриття або насип. Стіни такого погребу – це цегляна кладка, викладена в шаховому порядку, у проміжках якої буде земля, щоб підтримувався стабільний рівень вологості і температури (до +12°С) у будь-який час року для зберігання овочів. Кладка може бути і повністю цегляної без пропусків, бетонною або з щільних порід дерева, які довго не гниють (наприклад, дуба). Природна вентиляція в таких приміщеннях відбувається так: перший повітровід опускається в найнижчу точку погребу, свіже повітря надходить до приміщення через трубу і збагачує приміщення киснем й через інший повітровід у найвищій точці приміщення відбувається забір повітря.
  2. Погріб, який будується під будівлею є замкненим простором, де передбачається гідроізоляція. У таких приміщеннях може з'явитися затхлість. Щоб здійснити достатній повітрообмін у такому приміщенні потрібно прийняти доцільні запобіжні заходи.
Товари зі статті
Немає в наявності
Камінний вентилятор Elicent Tirafumo, 23430
Акція
Італія
Італія
Камінний вентилятор Elicent Tirafumo
Ціна
33 669 грн
37 409 грн
Завантажити ще

Як зробити вентиляцію у погребі

Для льоху як для технічного приміщення система вентиляції потрібна більш спрощена, ніж для житлових будівель.

Як реалізується вентиляція в льосі

  1. припливний повітровід підводиться у нижню зону погребу, вісь сітки встановлюється на відстані 300 мм від підлоги;
  2. витяжний пристрій монтується у верхній області даного приміщення (під стелею) по діагоналі від припливного повітроводу для того, щоб за допомогою розрідження повітря, тобто пониження тиску, повітря з припливного повітроводу заповнював весь об'єм приміщення поребу і ефективно віддалявся через патрубок витяжної вентиляції.

Така система вентиляції називається гравітаційною, тобто природньою.

Обладнання, яке вам знадобиться для вентиляції погребу: канальний витяжний вентилятор (радимо Soler&Palau серії TD) або даховий вентилятор (наприклад, Salda VSA 3.0).

Як зробити вентиляцію у погребі
Як зробити вентиляцію у погребі

Рекомендації для правильної вентиляції погребу

Причиною виникнення проблем з якістю повітрообміну в погребі є помилки при його будівництві. Тому про вентиляцію даного приміщення потрібно замислюватися ще на стадії будівництва будинку і завчасно вносити потрібні параметри в проект будівлі.

Рівень вологості, де зберігаються свіжі продукти для побутового застосування, повинен бути високим, при цьому циркуляція повітря також повинна бути достатньою. Температура максимум до +12-15°С (влітку) і +8°С (взимку), а вологість до 90% аж до крапель на стелі.

В залежності від обсягу погребу і його призначення повітрообмін розраховується згідно інженерним розрахункам. Виходячи з отриманих результатів, підбирається діаметр припливного і витяжного патрубка.

Потрібна консультація?

При природній вентиляції швидкість руху повітря повітроводами безпосередньо залежить від різниці температурних показників всередині і ззовні приміщення, а також довжини каналу, за допомогою якого здійснюється викид забрудненого повітря на вулицю.

Обидва повітроводи (припливний і витяжний) бажано обладнати спеціальними захисними козирками або дефлекторами, а також повітряними заслінками взимку, щоб захистити овочі від морозу.

Для великих сховищ реалізовується загальнообмінна вентиляція, можливо із застосуванням парогенераторів.

Як бачите, ефективна вентиляція погріба у приватному будинку, а саме її реалізація здійснюється простими способами і без значних витрат. Якщо виникнуть питання або труднощі, то сміливо звертайтеся до нас в Альтер Ейр, наші фахівці вирішать будь-які завдання.

Хочете стати нашим партнером?

Залиште свої контакти і наш співробітник зв'яжеться з Вами найближчим часом


Відгуки і питання
Залишити відгук
  • 5 / 5

    Вера Николаевна

    Никогда раньше не задумывалась о важности вентиляции в подвале. Но теперь поняла, что нужно посоветовать родителям такое. Спасибо автору.

  • 5 / 5

    Елена

    А какое еще оборудование можно использовать. Здесь указано только несколько моделей. Хотелось бы иметь более широкий выбор. Спасибо.

  • Альтер Эйр

    Вы можете прозвонить нашим консультантам и они подробно расскажут о всех моделях, которые вы можете использовать в системе вентиляции для подвального помещения.

  • 4 / 5

    Віталій

    Підкажіть будь ласка таке питання: плануємо в домі винний погреб, то дуже важливо, щоб не було в приміщенні сторонніх запахів та щоб був оптимальний рівень вологи. Мені вже рекомендували вашу компанію як найращих спеціалістів по вентиляції, але чи займаєтесь ви саме такими специфічними об'єктами? Ще важливо щоб не було ніяких протягів та підримувалась температура. Дякую заздалегідь за відповідь!

  • Команда Alter Air

    Доброго дня! Так, ми надаємо послуги з проєктування вентиляційних систем для будь-яких приміщень. Ви можете замовити індивідуальну консультацію, щоб підібрати оптимальний варіант вентиляційного обладнання для Вашого винного погребу. У нас є рішення, які зможуть задовольнити Ваші потреби.

Інші рубрики