Витяжка для кафе

Автор запису
Опубліковано 20 сер 2023
Оновлено 01 вер 2023
14 хв читання
0 коментарів
1456
0 / 5
Зміст
  1. Вентиляція в кафе: як вибрати та як встановити
  2. Витяжка для кафе та її види
    1. Витяжні зонти з жировловлювачами
    2. Купольні зонти без жировловлювача
  3. Особливості витяжки для кафе та ресторанів
  4. Вентиляційне обладнання для кафе
  5. Як розрахувати витрати повітря для вибору обладнання
  6. Вентиляція гарячого цеху — важливий елемент при виборі обладнання
  7. Наші відеоогляди

Значення вентиляції для кафе чи ресторану важко переоцінити. Якісна робота вентиляції — це основа базового комфорту в будь-якому закладі, тому що без свіжого повітря в приміщенні просто буде важко перебувати. Якщо витяжка не виконує своїх функцій на 100%, у просторі будуть накопичуватися запахи, і відвідувачі це неодмінно помітять.

Що потрібно знати під час вибору обладнання для системи вентиляції в кафе? Чим відрізняється проєктування вентиляції у таких закладах? Про це поговоримо у статті.

Вентиляційна система у кафе
Вентиляційна система у кафе

Вентиляція в кафе: як вибрати та як встановити

Почнемо з того, що система вентиляції в кафе (і ресторані) повинна виконувати таку роботу:

  • витяжка забирає брудне повітря з кухні та інших приміщень (комор, підсобок тощо);
  • припливна установка подає чисте повітря до залів з відвідувачами.

Загалом вентиляційна система проєктуватиметься відповідно до вимог, які утримуються в ДБН В.2.5-67:2013 Опалення, вентиляція та кондиціювання. У цьому документі прописується, який обсяг повітря подається на людину в таких закладах, і яка кратність має бути дотримана для підтримки повноцінного повітрообміну. 

Що слід враховувати при проєктуванні вентиляції у ресторані чи кафе?

  • Кількість людей, які відвідуватимуть заклад (кількість посадкових місць у залі). Це один із показників, за яким визначатиметься, який обсяг повітря потрібно подавати до приміщення.
  • Технологію кухні. Якщо не зважити на цей найважливіший фактор, не вийде підібрати витяжки та інші елементи вентиляції для кафе правильно. У технології кухні закладено особливості приготування їжі. Якщо в приміщенні встановлено кілька промислових грилів, фритюрниці та великі печі — вам знадобляться потужні витяжки, інакше все брудне повітря із запахами потраплятиме до залів. Якщо ж їжа в кафе не готується, а лише розігрівається, великих витяжок не потрібно. У технології кухні враховується, скільки плит, фритюрниць, пароконвектоматів та інших приладів працюватиме у приміщенні. Також важливо, де саме в цеху вони стоятимуть (схема розташування допоможе правильно розмістити установку, вентилятори, зонти, повітропроводи та інше обладнання для вентиляції). 

Отже, ми знаємо, що за обладнання буде на кухні, і скільки людей сидітиме в залі. Яку кількість повітря має забирати з приміщення витяжна установка у системі вентиляції? У зал із відвідувачами завжди подається менший об'єм повітря, ніж той, що виводиться із кухні. Якщо в зал подається 1000 м³/год, то з кухонної зони виводиться 1100 м³/год, тобто різниця становить 10%.

З цієї інформації ми можемо зробити два важливі висновки.

1. Якщо ви купили або орендували приміщення для кафе, де вже є вентиляція, з великою ймовірністю, вона не підійде вашим потребам, і її потрібно змінювати або доповнювати іншим обладнанням. Виняток — ви придбали готовий ресторанний бізнес, не збираєтеся нічого змінювати в роботі закладу, а установки та витяжки на кухні добре працюють.

2. Самостійно, «на око» вибрати вентиляцію для кафе чи ресторану не варто. Помилки у таких приблизних розрахунках та підбираннях неминучі, а ціна помилок надто висока. Завжди залучайте до проєкту професіоналів, які знають нюанси та особливості проєктування вентиляційних систем, оцінять стан приміщення, а потім порадять довговічне та ефективне обладнання. Фахівці «Альтер Ейр» мають не тільки величезний досвід, але й значне портфоліо об'єктів у цій сфері.

Приклад схеми вентиляції для ресторану від Альтер Ейр
Приклад схеми вентиляції для ресторану від Альтер Ейр

Витяжка для кафе та її види

Процес приготування їжі супроводжується виділенням диму та запахів, тому саме вибір установок витяжної вентиляції на кухнях потребує особливої уваги.

Які витяжки забезпечать повне виведення брудного повітря та комфорт усім людям, які перебувають у залах та на кухнях кафе чи ресторану?

Витяжні зонти з жировловлювачами

Купольний витяжний зонт
Купольний витяжний зонт

При роботі над проєктами кухонь у закладах громадського харчування, розробники за замовчанням проєктують усі зонти-витяжки з жировловлювачами

Жировловлювач на зонті виконує надзвичайно важливу функцію — перешкоджає потраплянню жирових крапель у систему вентиляції. Без нього повітропроводи, вентилі та інші елементи в приміщенні кухні будуть забитися жиром і швидко приходити в непридатність.

Купольні зонти без жировловлювача

У деяких випадках купольні зонти не обладнані жировловлювачем. Проте цей елемент є обов'язковим для системи вентиляції в кафе, і витяжка без нього не може вважатися повноцінною.

Як альтернатива жировловлювачі можуть ставитися в повітропроводах. 

Особливості витяжки для кафе та ресторанів

Чим відрізнятиметься витяжка кафе та ресторанів від витяжної вентиляції в інших приміщеннях (житлових чи комерційних)?

  1. Як уже було сказано вище, в основі проєкту системи вентиляції завжди буде конкретна технологія кухні. Кількість технічного обладнання, потужність, споживана технікою, розміщення агрегатів у приміщенні — все це відіграє важливу роль і враховується при проєктуванні.
  2. Чисте, підігріте або охолоджене припливне повітря подається припливною установкою в зали кафе. Важливо, щоб сюди з кухні не потрапили дими чи запахи. З цієї «чистої» зони повітря через двері, решітки та/або роздаткові вікна спочатку йде в кухню та підсобні приміщення, а потім витягується звідти витяжкою.
  3. У кафе чи ресторані важливо створити такий повітрообмін у системі вентиляції, щоб не було ризику потрапляння повітря з «брудних» зон у чисті. Саме тому витяжка забирає більші обсяги повітряних мас — на 10% більше, ніж обсяг, який подається до залів з відвідувачами.
  4. Якщо в ресторані є зали для курців, витяжку для них не можна переносити в кухонну зону, оскільки тютюновий дим буде розповсюджуватися по всіх приміщеннях. Для вентиляції в зонах для курців слід передбачити не лише приплив, а й власну витяжку

При цьому в таких залах створюється балансна система, тобто обсяг повітря, що забирається, і витрата припливного повітря, однакові. У такій припливно-витяжній системі може бути рекуператор. А для того, щоб дим виводився швидко, не затримувався у приміщенні, робота припливу та витяжки має бути дуже інтенсивною, з кратністю 8-10.

Система вентиляції у кафе
Система вентиляції у кафе

Вентиляційне обладнання для кафе

По-перше, зазначимо, що кожен проєкт вентиляційної системи для кафе чи ресторану — унікальний, у кожному об'єкті різні потреби та витрата повітря, і для кожного підбирається своє обладнання — установки, вентилятори, зонти, повітропроводи тощо.

По-друге, в жодному разі не можна купувати вентиляцію, попередньо не проконсультувавшись із фахівцями.

Що ще можна сказати про специфіку вентиляційного обладнання для кафе та ресторанів?

  • Така вентиляція зазвичай складається не з моноблочних, а з набірних систем.

Підбираються витяжки, припливні установки, вентилятори, рекуператори тощо. Тобто комплексна припливно-витяжна установка для кафе або ресторану не підходить.

Товари зі статті
В наявності
Канальний вентилятор Soler&Palau TD-160/100 N SILENT, 5211318000
Акція
Іспанія
Іспанія
Канальний вентилятор Soler&Palau TD-160/100 N SILENT
Ціна
6 377 грн
8 736 грн
В наявності
Залишити відгук
Канальний вентилятор Systemair KV 315 M Sileo, 27759
Акція
Швеція
Швеція
Канальний вентилятор Systemair KV 315 M Sileo
Ціна
11 473 грн
17 650 грн
В наявності
Канальний вентилятор Systemair Sileo K 315 M sileo, 27758
Акція
Швеція
Швеція
Канальний вентилятор Systemair Sileo K 315 M sileo
Ціна
9 822 грн
15 110 грн
В наявності
Залишити відгук
Литва
Литва
Шумоглушник Systemair LDC
Ціна
3 388 грн
В наявності
Залишити відгук
Литва
Литва
Шумоглушник Systemair LDR
Ціна
11 589 грн
Знятий з виробництва
Залишити відгук
Литва
Литва
Фільтр Lessar LV-JK для LV-KDCK
Ціна
Ціна за запитом
Завантажити ще
  • Вентиляційна система може бути реалізована обладнанням різних зарубіжних та вітчизняних виробників.

Наприклад, ми рекомендуємо своїм клієнтам установки та комплектуючі для вентиляції виробництва System Air (Швеція), Ostberg (Швеція), Asys (Україна), ВЕНТС (Україна) та багатьох інших.

Замовте підбір обладнання в Alter Air

Як розрахувати витрати повітря для вибору обладнання

Основний параметр, який береться до уваги при розрахунку вентиляції — нормативна кількість тепла від техніки в кухні. У проєкті кожен агрегат у кухонній зоні обов'язково враховується. Про те, який обсяг теплової енергії він виділяє, виробники пишуть у паспорті обладнання.

При розрахунку системи вентиляції дані підсумовуються, і далі розраховується необхідна кількість повітря, що подається в зали. Припливна установка підбирається згідно з ДБН та кількістю посадкових місць.

Об'єм повітря, який забиратиметься витяжкою, повинен бути на 10% більше обсягу повітряних мас, що подаються. 

Вентиляція гарячого цеху — важливий елемент при виборі обладнання

Саме гарячий цех є «серцем» будь-якої кухні. Під час проєктування з нього починається розрахунок системи вентиляції, всіх установок, витяжок та підбір іншого обладнання.

Спочатку з'ясуємо, що таке гарячий цех? Гарячим цехом називають приміщення, де відбувається теплова обробка їжі. У гарячому цеху стоїть техніка, яка виділяє великі обсяги тепла, наприклад: 

  • плити;
  • духові шафи;
  • варильні поверхні;
  • фритюрниці,
  • пароконвектомати тощо.

Звісно, не у всіх цехах є відразу всі ці прилади, мало того, не у всіх кафе є гарячі цехи. Невеликі заклади, наприклад, кав'ярні, куди просто підвозяться десерти та бутерброди, можуть обходитися кавою-машиною, мікрохвильовою піччю та грилем для розігріву сендвічів. Однак, і для такої техніки слід передбачити витяжку та відповідну вентиляцію.

Споживаючи електроенергію, кожен пристрій на кухні виділяє тепло. Зазвичай стандартна плита має потужність 8 кВт, віддає 8 кВт теплової енергії. Зрозуміло, від цього температура в приміщенні підвищуватиметься.

Також при приготуванні багатьох страв, крім тепла, у повітря потрапляють частинки жиру, пар, дим. Витяжка має оперативно все це забирати в систему вентиляції, інакше для персоналу перебування на кухні буде вкрай некомфортним.

Як ми вже зазначали, припливно-витяжна система в кафе чи ресторані реалізується через установку припливу в залі й витяжку на кухні. Зонт-витяжка у гарячому цеху ставиться локально над обладнанням для приготування їжі. Зазвичай витяжні елементи постійно включені (на відміну від побутових витяжок, які у вентиляції житлового будинку можуть включатися кнопкою), незалежно від того, чи працюють плити, духові шафи та інші прилади.

Витяжка у гарячому цеху
Витяжка у гарячому цеху

Гарячий цех – це місце, де виділяються величезні обсяги теплової енергії. Це тепло раціонально використовувати повторно, і це можна зробити, якщо обладнати рекуперацією припливно-витяжну систему вентиляції у кафе чи ресторані. Тепло відпрацьованого повітря, яке забирається зонтами, подається на рекуператор. Далі ця теплова енергія використовується для нагрівання повітря, яке подається до приміщення. Таким чином енергоефективність вентиляційної системи багаторазово підвищується. 

У контексті розмови про енергоефективність вентиляції розповімо про рекуператори Hoval, які розроблені спеціально для кухонь. Їхня унікальність у тому, що вони здатні ефективно функціонувати в середовищі з високою температурою та викидами повітря з жировими частинками. Зонти-витяжки мають жировловлювачі, проте вони затримують лише до 90% жирів. Решта частинок транспортується в повітропровід і потрапляє на рекуператор Hoval. Цей жир із системи вентиляції можна видалити приладами для очищення від компанії Karcher. Що стосується тепла — система використовує його для підігріву вхідного повітря в холодну пору року.

Що відбувається влітку, коли підігрів не потрібен? Теплова енергія буде відводитися повз рекуператор за допомогою bypass. Як правило, цей процес забезпечується програмно: система ставиться на режим «літо» і bypass автоматично відправляє тепло надвір. А восени та навесні байпас може проводити через рекуператор у вентиляції половину об'єму теплової енергії, а другу половину – викидати. 

Окремо згадаємо про те, які особливості мікроклімату у гарячому цеху необхідно враховувати при організації опалення та охолодження.

  1. У кафе та ресторанах є колосальні обсяги повітря, яке можна використовувати для опалення. Саме тому доцільно встановлювати повітряне опалення.
  2. Для охолодження влітку можна встановити спеціальну секцію з конденсатором та випарником (внутрішнім та зовнішнім теплообмінниками). Якщо це технічно неможливо або такого обладнання недостатньо, встановлюються касетні, канальні або настінні кондиціонери.
  3. Ми вже говорили про те, що рекуперація є дуже важливою для підвищення енергоефективності системи вентиляції. Зазначимо, що повітря на кухнях не тільки гаряче, але ще й вологе. Повітря, що містить вологу, містить ще більше енергії, ніж сухе. Цю енергію можна зібрати, волога конденсується на рекуператорі й через дренаж відправляється в каналізацію.

Висновки:

Система припливно-витяжної вентиляції – обов'язковий атрибут для будь-якого кафе чи ресторану. Вона забезпечує комфорт відвідувачам та працівникам. Вентиляційна система проєктується згідно з вимогами ДБН В.2.5-67:2013 Опалення, вентиляція та кондиціювання.

Вентиляційна система повинна враховувати кількість місць (можливих відвідувачів), технологію кухні (обсяги тепла, яке вироблятиме обладнання в гарячому цеху). Чисте повітря подається в зали з відвідувачами, проходить через двері та роздавальні вікна, а потім виводиться з кухні. Винятком є зали для курців — щоб сигаретний дим не йшов через увесь заклад, і приплив, і витяжку проєктують у цій залі.

Як правило, для вентиляції у кафе чи ресторані використовується набірна система, а не комплексна припливно-витяжна установка. Гарячий цех кухні – це місце, звідки потрібно виводити не лише тепле повітря із запахами, а й частинки жиру. Саме тому на всіх зонтах над варильними поверхнями, плитами та іншими приладами повинні бути жировловлювачі.

Не слід забувати про те, що теплову енергію забрудненого вологого повітря потрібно обов'язково використовувати у вентиляції для нагрівання повітряного потоку, що надходить. Тим самим ви значно підвищите енергоефективність вентиляційної системи кафе або ресторану.

Наші відеоогляди

Хочете стати нашим партнером?

Залиште свої контакти і наш співробітник зв'яжеться з Вами найближчим часом


Відгуки і питання
Залишити відгук
Відгуки відсутні
Інші рубрики